Nieuwe & gebruikte voertuigen

Direct uit voorraad leverbaar

Bekijk alle voorraad

Zakelijk financial of operational leasen van een bedrijfswagen

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe bedrijfswagen zijn er verschillende manieren waarop u deze kunt financieren. Zo kunt u hem natuurlijk in één keer betalen wanneer u hem ophaalt, maar u kunt er ook voor kiezen om hem te leasen. Daarbij heeft u de keuze tussen operational en financial lease. Wat deze manieren van leasen precies inhouden en wat de voor- en nadelen zijn, leest u op deze pagina.

Operational lease

Bij operational lease bent niet u, maar de leasemaatschappij economisch eigenaar van het voertuig. Om gebruik te mogen maken van het voertuig betaald u een vast bedrag per maand voor de operationele kosten van uw voertuig. Dat wil zeggen; het maandelijks bedrag dat u aan de leasemaatschappij betaald, bevat ook de wegenbelasting, verzekering, afschrijving en onderhoud. Soms is het ook mogelijk om brandstof mee te leasen, hoewel dit niet gebruikelijk is. Daarbij maakt u afspraken over de looptijd en het maximaal aantal kilometers dat u mag rijden.

Voordelen operational lease

Het voordeel van operational lease is dat de economische waarde van het voertuig niet op uw eigen balans komt te staan. Daarnaast weet u precies waar u aan toe bent met vaste maandelijkse bedragen en kunt u zonder grote investering altijd in de nieuwste voertuigen rijden. Mocht de restwaarde van het voertuig lager uitpakken dan verwacht of de onderhoudskosten hoger, is dit niet uw probleem.

Nadelen operational lease

Het nadeel van operational lease is dat u gebonden bent aan een maximaal aantal kilometers. Overschrijdt u de afgesproken limiet, dan moet u hier wel apart voor bij betalen. Overigens kunt u natuurlijk ook geld terug krijgen wanneer u aanzienlijk minder kilometers hebt gereden met het voertuig.

Aan het eind van de looptijd bent u dan ook geen eigenaar van het voertuig. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen het voertuig alsnog over te nemen voor de waarde op dat moment, of weer een nieuwe auto uit te kiezen om te leasen.

 

Financial lease

Bij financial lease bent u zelf de economisch eigenaar van het voertuig. U dient dan zelf te zorgen voor de betalingen van de wegenbelasting, de verzekering en het onderhoud. Aan de lease maatschappij betaald u maandelijks een bedrag om het voertuig af te betalen inclusief rente. Door vooraf meer aan te betalen wordt het te financieren bedrag kleiner en heeft u aan het eind van de looptijd minder aan rente hoeven betalen. Daarnaast zorgt een kortere looptijd ook vaak voor lagere rentepercentages, hoewel dit niet altijd zo is.

Voordelen financial lease

Het grootste pluspunt van financial lease is de financiële ruimte die het biedt. U hoeft niet in één keer het volledige aankoopbedrag neer te leggen, u kunt de kosten spreiden over meerdere maanden of jaren. Zo behoud u liquiditeit en financiële reserves voor investeringen die u misschien in de toekomst nog wilt doen.

Het voordeel van financial lease is ook dat u aan het eind van de looptijd volledig eigenaar bent van het voertuig. U kunt dan zelf bepalen of u het voertuig nog een tijdje blijft rijden of weer verkoopt. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties, dus kunt u zelf bepalen waar en wanneer u deze werkzaamheden laat doen.

Daarnaast kunt u als ondernemer ook bepaalde kosten fiscaal aftrekken. Zo krijgt u renteaftrek over het volledige rentebedrag. Ook kunt u voor bestelwagens met grijs kenteken gebruik maken van investeringsaftrek. In het eerste jaar mag u tot 28% van de waarde van het voertuig (excl. btw & bpm) aftrekken van de winst. Dit geldt wel alleen voor voertuigen met een waarde tussen de 2300 en 56.192 euro. Bij duurdere modellen geldt een maximum van 15.734 euro dat u kunt aftrekken.

Kiest u voor een volledig elektrisch aangedreven voertuig, zoals de Fiat E-Ducato, dan kunt u óók nog eens gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). U kunt dan als ondernemer maar liefst 36% van de bruto waarde aftrekken, voor auto’s tot 75.000 euro.

Nadelen financial lease

Er zitten veel voordelen aan financial lease, maar uiteraard ook wat nadelen. Zo draagt zelf de risico’s van onverwacht onderhoud, reparaties en waardevermindering van het voertuig. Voor onderhoud kunt u natuurlijk wel altijd een aanvullend onderhoudsabonnement afsluiten om deze risico’s af te dekken, maar voor de restwaarde van het voertuig aan het eind van de looptijd bestaan geen garanties.

Daarnaast telt financial lease als schuld op uw balans. De solvabiliteit van uw bedrijf is de hoeveelheid eigen vermogen t.o.v. het balanstotaal, en door de schuld wordt uw solvabiliteit lager. Dit kan het moeilijker maken om, zolang de lease loopt, andere financiering te krijgen.

Ons advies: is financial of operational lease beter?

Welke vorm van leasing beter is, is erg afhankelijk van de persoon, het bedrijf en de toepassing. Wij denken graag met u mee wat het best bij u past. U kunt hiervoor contact opnemen via onderstaand formulier, of bellen naar ons algemene telefoonnummer: +31 881148000.

Wij zorgen dat u verder komt!

Stel een vraag

  • Vragen over onze voertuigen, diensten of service? Laat een bericht achter en we zullen u zo snel mogelijk helpen. Direct meer info? Neem dan telefonisch contact op.
  • Wij gaan te allen tijde discreet met uw persoonlijke gegevens om. U kunt hierover meer lezen in ons privacybeleid.
  • Deze website wordt beveiligd met reCAPTCHA. De Google privacy policy en algemene voorwaarden zijn van toepassing.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.